Bomen besparen met automaten

ingevoerd op 10-11-2017

Als paneelbouwer maakt Elektro Internationaal panelen gebaseerd op de wensenlijst en specificaties die wij van onze klanten aangereikt krijgen. Het komt nog geregeld voor dat klanten vragen om kabelbeveiliging door middel van smeltpatronen. Zoals u waarschijnlijk wel weet, zijn er twee manieren om kabels in installaties te beveiligen: met patronen of automaten (vermogensschakelaars). De gekozen techniek en de daarbij behorende argumenten zijn vaak besproken in allerlei technische artikelen van vele fabrikanten en gebruikers.

Een argument dat echter steeds belangrijker wordt, is dat van energiebesparing en de bijbehorende milieu-uitdagingen. Met dit artikel willen wij graag de aandacht vestigen op het verschil in energie dat nodig is voor patronen of automaten om dezelfde basisfunctie te kunnen vervullen, namelijk het beschermen van een kabel.

Hoe werken patronen en automaten?
Een nominale stroom die door een smeltpatroon loopt zorgt voor een behoorlijke opwarming van de smeltdraad. Immers, bij 60% meer stroom dan nominaal verwachten wij dat de smeltdraad doorbrandt en het circuit onderbreekt. Dezelfde nominale stroom door een automaat geeft alleen verliezen over de contacten. De meting en beveiliging wordt elektronisch uitgevoerd en geeft vrijwel geen warmteverlies.

Het verschil in energieverbruik
Over de gehele reeks beveiligingen tussen 63 en 630A zal een patroonlastschakelaar inclusief de smeltpatronen een factor DRIE meer energie nodig hebben dan een vergelijkbare automaat om hetzelfde werk te doen. Daar waar een patroonlastschakelaar 100 Watt continu verbruikt, zal een vermogensschakelaar slechts 30 Watt verbruiken. Dit verschil is vergelijkbaar met de beroemde vergelijking tussen gloeilamp en spaarlamp van jaren geleden.

Besparing met automaten
Wanneer dit verschil in energieverbruik wordt uitgezet tegen de gemiddelde levensduur van een elektrische installatie kan er berekend worden dat een automaat PER AMPERE 38kg CO2 bespaart oftewel TWEE BOMEN.

Voor een grote installatie is het effect enorm
Stel dat we een grote installatie hebben met 50 afgaande groepen van 125 Ampere. Deze installatie met automaten zal per jaar (ten opzichte van een installatie met smeltpatronen) een besparing opleveren van 15.568 kWh. De besparing over de gehele levensduur van de installatie van 30 jaar zal 467.052 kWh bedragen.
 

Omgerekend zal deze installatie met automaten:

Een besparing geven van ruim 12.000 bomen

Een besparing geven van 245.000 CO2

Een besparing opleveren van € 112.000


Dus ziet u bij het maken van ’groene’ keuzes voor uw verdeelsystemen door de bomen het bos niet meer? Elektro Internationaal adviseert u graag over de mogelijkheden én besparingen.

 

Lees ook: Automaten besparen bomen: de cijfers (https://www.ei-woerden.nl/nw-28137-7-3678534/nieuws/automaten_besparen_bomen_de_cijfers.html)

 

 

bomen bomen