Aardbevingsbestendige verdelers

Schokvastheid nieuwe factor

Kritische stroomgebruikers, zoals datacenters, de petrochemie, ziekenhuizen, e.d. eisen de hoogst mogelijke betrouwbaarheid van de geïnstalleerde verdeelinrichtingen. Immers, een stroomuitval kan enorme consequenties hebben. Bij de keuze voor een verdeelinrichting wordt daarom rekening gehouden met allerlei eisen met betrekking tot de vele technische specificaties waaruit te kiezen is. Veruit de meeste verdelers worden dan ook onder andere gekozen op basis van kortsluitvastheid, temperatuurverhogingen, onderhoudsvrije railsystemen, veiligheid en bedieningsgemak

Schokvastheid

”Waar we voorheen onze handen vol hadden aan genoemde installatie-eisen, is daar de laatste jaren een belangrijk aspect bijgekomen”, vertelt Ruud Twiss, technical consultant bij Elektro Internationaal. ”Wat eerder niet aan de orde leek te zijn in ons kleine Nederland, is nu toch een meewegende factor geworden: aardbevingsbestendigheid. In de bouw is men er vanwege de gevolgen van de gaswinning in Groningen zich maar al te zeer bewust van aan het geraken. En het verdient dan ook zeker aan te bevelen bij het definiëren van de technische specificaties van een verdeler, na te denken over schokvastheid of aardbevingsbestendigheid. Het is namelijk niet ondenkbaar dat een schok, trilling of grondbeweging ergens kan optreden die zou kunnen leiden tot een stroomuitval als de verdeler niet bestand is tegen deze verschijnselen.”

5G

Elektro Internationaal kan schokvaste verdelers bouwen. Dit kunnen wij realiseren als Master Panel Builder van de Schneider Electric Okken en Prisma systemen. Twiss: ”Deze panelen zijn getest op aardbevingsbestendigheid. Certificaten tonen aan dat deze verdelers bestand zijn tegen grote aardbevingen. Als voorbeeld kunnen wij noemen een schokvastheid van Okken verdelers tot maar liefst 5G. Dit is twee- tot driemaal zo sterk als de zwaarste aardbeving die ooit op aarde gemeten is, namelijk een beving met een kracht van 9,6 op de schaal van Richter in Chili in 1960.”

 

Wilt u meer weten over het effect van schokken op Okken?  Bekijk dan het volgende filmpje. (https://www.youtube.com/watch?v=LQr_qqDvceI)

 

Of neemt u contact op met Elektro Internationaal (0348) 420 540 voor meer informatie over schokbestendige verdeelinstallaties.

 

 

Okken de Schneider Electric - YouTube - Google Chrome Okken de Schneider Electric - YouTube - Google Chrome