Hogere kortsluitstromen begrenzen

ingevoerd op 03-05-2018

Mogen 6kA automaten worden toegepast in een installatie waar meer kortsluitstroom kan komen?

Mag een railsysteem minder sterk zijn dan de berekende onbegrensde kortsluitstroom?

Mag men rekening houden met de begrenzende werking van voorbeveiligingen?

Kan met een voorbeveiliging de selectiviteit behouden blijven?

Mag men rekenen met de begrenzende werking van voorbeveiligingen voor verdelers volgens de nieuwe IEC61439 norm?

Volgens Ruud Twiss, technical consultant bij Elektro Internationaal, is het antwoord op al deze vragen: JA. In deze publicatie licht hij toe waarom.

 

Laten we beginnen met een voorbeeld

Gegeven:

Stel dat op een plek in de installatie een verdeler moet komen. In deze verdeler willen wij een groot aantal 16 Ampère automaatjes plaatsen achter een hoofdschakelaar van 250 Ampère.

Met behulp van een netwerkberekening weten wij dat op de plek waar de verdeler moet staan een maximale kortsluitstroom kan optreden van 15kA. Wij hebben rekening gehouden met de sterkte van de voedingsbron, de grootte van de trafo en de doorsnedes en lengtes van de verschillende kabels. Als wij een volledige sluiting maken op deze plek, kan er zomaar 15 duizend Ampère lopen.

Vraag:

Welk type (kA waarde) 16A automaatjes moeten wij nu kiezen, en hoe sterk moeten de overige onderdelen (hoofdschakelaar/railsysteem) van de verdeler zijn?

Antwoord:

Als de voorbeveiliging van 250A, die de kabel naar deze verdeler alsmede de gehele verdeler beschermt tegen kortsluiting, een patroonlastscheider is, dan moeten wij helaas uitgaan van 16A automaatjes die een kortsluitvastheid hebben van minimaal 15kA. Dit zouden dan minimaal iC60L automaten moeten zijn. Dit is niet de meest economische oplossing.

Als de voorbeveiliging van 250A echter een Compact NSX250 vermogensschakelaar (Schneider Electric) is, kan men al uitgaan van een kleinere iDPN N automaat. Want dankzij de begrenzende werking van de voorliggende Compact, wordt deze iDPN N geholpen om de 15kA veilig te kunnen afschakelen met behoud van selectiviteit. Dit houdt in dat de Compact even meehelpt maar niet definitief afschakelt. Een iDPN N automaat is niet alleen veel economischer maar slechts de helft van de breedte van een iC60L automaat. De verdeler kan dan veel kleiner worden, en dus goedkoper.

 

En het railsysteem?

Vaak zien we dat een railsysteem gevraagd wordt (in bovengenoemd voorbeeld) van minimaal 15kA. Vaak wordt ook een tijd genoemd van 1 seconde of 0,5 seconde. Dus het railsysteem moet geschikt zijn om een onbeperkte maximale kortsluitstroom van 15kA te kunnen voeren gedurende een tijd van 1 of 0,5 seconde. Dit wordt volgens de norm Icw genoemd. Er is hier geen rekening gehouden met de begrenzende werking van een voorbeveiliging.

Maar wij hebben wél een voorbeveiliging die de kortsluitstroom enorm kan begrenzen. Het railsysteem in deze verdeler van 250A zal alleen de begrensde kortsluitstroom van de voorliggende Compact te zien krijgen. En deze begrensde stroom kunnen we terugvinden in de documentatie van de Compact. Een Compact zal bij een stroom van 15kA slechts een zeer kleine hoeveelheid energie doorlaten en een begrensde piekstroom. Dit effect van begrenzen noemen we in de norm Icc. Alleen deze twee waarden zijn van belang om de kortsluitvastheid van het railsysteem te kunnen bepalen. In ieder geval zal de werkelijke begrensde kortsluitstroom slechts een fractie zijn van de oorspronkelijke 15kA (met een veel hogere piekstroom) en de tijd van 1 of 0,5 seconde. Kortom: een railsysteem gedefinieerd met een Icw is veel te zwaar en te duur.

 

Conclusie

Rekening houden met de begrenzende werking van een Compact NSX als voorbeveiliging voor een verdeler, met behoud van totale selectiviteit, geeft een aanzienlijke besparing van geld.

 

Wilt u meer informatie over welke besparingen in ruimte en geld Elektro Internationaal in uw systeem kan realiseren? Neem dan contact op met onze Master Panel builders via 0348 - 420 540.

 

 

 

schneider schneider
vermogensschakelaar_klein vermogensschakelaar_klein