Kabels besparen met automaten

Kleinere doorsnede, minder kosten

Een vermogensschakelaar heeft een beveiliging tegen overbelasting die nauwkeuriger is dan dat van een smeltpatroon. ”Hierdoor kan een kabel in doorsnede kleiner zijn. En dat bespaart geld”, aldus Ruud Twiss, technical consultant bij Elektro Internationaal. In het volgende rekenvoorbeeld licht hij zijn uitspraak toe.
 

Wat zegt de NEN 1010?
Twiss: ”Een kabel mag maximaal 1,45 maal de nominale stroom verdragen. Dus een kabel die bedoeld is voor een nominale stroom van bijv. 100 A mag nooit meer dan 145 A voeren. Boven deze stroomgrootte zal de kabel te heet worden. De eis is nu dat een beveiliging moet worden gevonden die bij maximaal 145 A de stroom afschakelt.”

Dit vinden we in de NEN 1010 in twee formules terug:

IB = IN = IZ ( waarbij IB = ontwerpstroom, IN = nominale stroom van de beveiliging, IZ = hoogst toelaatbare stroom van de kabel).

I2 = 1,45 IZ (hierbij is I2 de stroom die binnen de afgesproken tijdsduur het doeltreffend aanspreken van het beveiligingstoestel veroorzaakt).

 

Welke beveiliging schakelt af bij 145 A?
”Een smeltpatroon met een nominale waarde van 100 A zal volgens de norm toch maximaal 160 A kunnen doorlaten”, vervolgt Twiss. ”Dit is niet de juiste beveiliging voor een 100 A kabel. Men zal een kleinere smeltpatroon moeten kiezen, of een dikkere kabel. In tabel 53 H van de NEN 1010 staat dat bij het gebruik van smeltpatronen we niet mogen uitgaan van een kabel van 100 A maar van een kabel voor 110 A. Dus een vergroting van de kabelberekening met maar liefst 10%.”

”Een vermogensschakelaar met een nominale waarde van 100 A zal volgens de norm maximaal 130 A doorlaten. Dus een stroom boven 130 A wordt afgeschakeld. Met deze vermogensschakelaar voldoen we wel aan de eis in de NEN 1010 dat we een afschakeling binnen 1,45 maal de nominale stroom moeten bereiken”, stelt Twiss vast. ”Wij kunnen achter deze vermogensschakelaar van 100 A nominaal dan ook een kabel leggen van nominaal 100 A. Vaak is dit een dunnere kabel dan de doorsnede die gekozen moet worden achter een smeltpatroon met dezelfde nominale stroomgrootte.”

 

Conclusie
Door te kiezen voor vermogensschakelaars, in plaats van smeltpatronen, is een aanzienlijke besparing op kabels te verwachten.

 

Elektro Internationaal kan u meer vertellen over de voordelen van het toepassen van automaten in distributiepanelen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze adviseurs op 0348 - 420 540.

 

 

 

 

kabels kabels