Inzicht met intelligente verdelers

De elektrificatie van de wereld lijkt niet te stoppen. Steeds vaker wordt er 100% elektrisch gebouwd en de IoT zorgt voor een toenemende vraag naar energiebeheersystemen met steeds meer mogelijkheden. De energiedistributiesystemen dienen dan ook steeds intelligenter te worden met een belangrijke sturende rol voor de hoofdverdeler. Elektro Internationaal ontwerpt en bouwt deze ‘smart panels’ in haar werkplaats in Woerden.

Door de toenemende vraag naar energie wordt ‘verantwoord verbruik’ steeds belangrijker. Inzichtelijke en beheersbare energiedistributie is daarvoor een voorwaarde. Daartoe zijn slimme verdeelsystemen ontwikkeld. Maar wat maakt een distributiepaneel nu eigenlijk ‘smart’ en wat zijn de voordelen daarvan voor de gebruiker? “Feitelijk noemen we een paneel waar een op afstand uitleesbare kWh-meter in zit al smart.” Vertelt John Mooij, commercieel directeur bij Elektro-Internationaal. “Maar in een paar jaar tijd zijn de mogelijkheden steeds uitgebreider en verfijnder geworden. Inmiddels kunnen we op elke eindgroep eenvoudig een meter zetten. Om bijvoorbeeld de energiekwaliteit te monitoren, maar ook de status of temperatuur van een systeem.” Dat gebeurt met behulp van steeds kleinere, slimme componenten, zoals bijvoorbeeld de draadloos communicerende PowerTag en SmartLink van Schneider Electric. Die kunnen lokaal op het paneel of op afstand via het Gebouw Beheer Systeem of een mobiele app worden benaderd en uitgelezen.

Melding op afstand
Mooij: “Het mooie van deze tags is dat ze naast het monitoren van de energiekwaliteit ook fouten kunnen melden en de status van systeemcomponenten kunnen detecteren. Dus of er kortsluiting of overstroom is geweest. Maar ook als er een overstroom dreigt, kan er al een voormelding worden gegeven. Stel dat een koeling in de keuken van een hotel ineens heel hard moet werken, dan registreert de tag dat er veel stroom gevraagd wordt. De beheerder krijgt daarvan een melding. Gewoon op zijn telefoon. Voordat er een problemen ontstaan waardoor de ingrediënten voor het ontbijtbuffet bederven, kan hij actie ondernemen en gecontroleerd afschakelen. Dat kan fysiek, maar ook door middel van extra toegevoegde hulpcomponenten in het paneel die van een afstand bediend kunnen worden. Of zelfs volautomatisch met behulp van een vooraf ingesteld protocol.”

Smart keuzes
Elektro Internationaal integreert al sinds jaar en dag energy analyzers van uiteenlopende fabrikanten in haar distributiepanelen. “We volgen de ontwikkelingen van smarttechnologie op de voet en werken met hoogwaardige componenten en gerenommeerde partners. Zo kunnen wij onze klanten optimaal laten profiteren van de voordelen die de verschillende toepassingen hen te bieden hebben. Elektro Internationaal helpt klanten smart keuzes te maken en hun energieverbruik in kaart te brengen en te beheersen.”

 

Dit artikel is gepubliceerd in het vaktijdschrift ElektroPraktijk (juni 2019).

Elektro Internationaal Smart 1_klein Elektro Internationaal Smart 1_klein