Medische transformatorpanelen

2023 - Sneek, Nederland

 

In opdracht van SPIE Building Solutions Groningen engineerden we twee medische transformatorpanelen in het Rittal VX-kastsysteem ten behoeve van de vernieuwde operatiekamers en centrale sterilisatieafdeling van het Antoniusziekenhuis in Sneek.

Veilig werken staat in ziekenhuizen absoluut centraal. Daarom zijn de zogenaamde medische trafo’s anders dan anders. Lekstromen kunnen levensgevaarlijk zijn voor de patiënt wanneer medische apparatuur onverwacht onder spanning komt te staan. Dat wordt daarom beveiligd en uitgesloten met medische transformatorpanelen.

Isolatieweerstandsmeter
In totaal zitten er tweeënzestig 3300VA medische transformatoren in de panelen die de verschillende operatiekamers gaan voeden. De transformatoren worden gebruikt om een gescheiden net te creëren zodat de nul niet meer verbonden is met de aarde. Dit heeft als voordeel dat er geen spanningsverschil is tussen fase en aarde (hierdoor zou je de fasen aan kunnen raken zonder een schok te krijgen). De trafo’s worden beveiligd door een Bender isolatieweerstandsmeter. Die zal bij een lekstroom een melding geven aan het bovenliggende beveiligingssysteem. Dat gebeurt via een buskabel én een relaiscontact. Ook zal er een foutmelding worden gegeven wanneer de transformator te heet wordt.
Er heeft inmiddels een succesvolle FAT plaatsgevonden en de panelen zijn op locatie gekoppeld.

 

[Beeld: Elektro Internationaal]

 

TERUG NAAR PROJECTOVERZICHT (https://www.ei-woerden.nl/tp-28137-2/nieuws/project)

 

 

Medische Trafo2 Medische Trafo2